vineri, 19 februarie 2010

Un veritabil Cupidon al românilor...Dragobete..

Ziua de 24 februarie - când biserica ortodoxă sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan - este consemnată în calendarul popular ca Ziua îndrăgostiţilor (Dragobete), de aceea putem sa luam o pauza...am pregatit pentru voi o poveste adevarata in adevaratul sens al cuvantutui...;)in preajma Dragobetelui si a sarbatorii romanesti...cu siguranta este o lectie din care putem invata.

…A fost odata o insula unde locuiau FERICIREA, BOGATIA, TRISTETEA, VANITATEA, INTELEPCIUNEA si multe altele, printre care si DRAGOSTEA…

Intr-o zi, s-a anuntat ca insula se va scufunda, asa ca toti au inceput sa-si repare barcile si au plecat cat mai repede. DRAGOSTEA a ramas ultima, ea a perseverat pina in ultimul moment. Cand insula era aproape de a se scufunda, DRAGOSTEA a decis sa ceara ajutorul.

BOGATIA a trecut pe langa DRAGOSTE intr-un vapor imens, iar DRAGOSTEA i-a spus: “- BOGATIE, ma poti lua cu tine?" BOGATIA a raspuns: “- Nu, nu pot, am atata aur si argint de transportat, incat nu mai este loc si pentru tine".

DRAGOSTEA s-a decis sa apeleze la VANITATE, care tocmai trecea pe acolo intr-o frumoasa barca: “- VANITATE, te rog, ajuta-ma!..." “- Nu te pot ajuta, DRAGOSTE, esti toata uda si mi-ai strica barca", a raspuns VANITATEA.

TRISTETEA trecea si ea pe acolo, asa ca Dragostea i-a cerut si ei ajutorul: “- TRISTETE, ia-ma cu tine, te rog!" “- O, DRAGOSTE, sunt atat de trista, incat vreau sa fiu singura!"
O poveste a DRAGOSTEI.

PRIMAVARA...

A cunoaste. A iubi.
Incă-odată, iar si iară,
a cunoaste-nseamnă iarnă,
a iubi e primăvară.

A iubi – aceasta vine
tare de departe-n mine.
A iubi – aceasta vine
tare de departe-n tine.

A cunoaste. A iubi.
Care-i drumul, ce te-ndeamnă?
A cunoaste – ce-nseamnă?
A iubi – de ce ti-e teamă
printre flori si-n mare iarbă?

Printre flori si-n mare iarbă,
patimă fără păcate
ne răstoarnă-n infinit
cu rumoare si ardoare
de albine rencarnate.

Inc-o dată, iar si iară
a iubi e primăvară...

FERICIREA a trecut si ea pe acolo, dar era atat de vesela, incat nici nu a auzit cand DRAGOSTEA i-a cerut ajutorul…

…Dintr-o data, s-a auzit o voce: “- DRAGOSTE, te iau eu". Era un batranel. DRAGOSTEA s-a simtit intr-atat de binecuvantata si de fericita, incat a uitat sa-l intrebe cum il cheama. Cand au ajuns pe uscat, batranelul a plecat, urmandu-si calea…

…DRAGOSTEA, realizand cat ii este de datoare batranelului, a intrebat INTELEPCIUNEA, un alt batranel de pe insula: “- Cine m-a ajutat, ai cunostinta cine a fost cel care m-a ajutat?" “- Era TIMPUL!", a raspuns INTELEPCIUNEA. “- TIMPUL??!", a intrebat DRAGOSTEA, mirata. “- Dar…de ce sa ma ajute pe mine… TIMPUL??!".


INTELEPCIUNEA a zambit si a raspuns cu intelepciune: “- Pentru ca doar EL, TIMPUL, este capabil sa inteleaga cat de mare si de minunata este DRAGOSTEA…" Substituit de Sfântul Valentin...

U.C.Gabriel

5 comentarii:

  1. As scrie un comment adevarat si sincer daca as fi indragostita, daca as iubi; sa vorbesc despre dragostea din trecut sau sa fac referire la ea nu are rost. Iar in clipa asta nici nu mai cred in dragoste pentru ca a trecut cam mult 'TIMP' de cand n-am mai intalnit-o...
    In situatia mea sentimentala actuala trebuie sa recunosc si sa sustin ca nu-mi prea place ce ai scris, chiar daca ai scris ceva despre 'timp' si 'dragoste', dar ca idee e foarte buna si cam foarte adevarata!
    Trebuie timp, care necesita rabdare de fier si puterea de a recunoaste 'dragostea' atunci cand o intalnesti, sa faci diferenta dintre 'iubirile' trecatoare si dragostea adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu toti stiu sa iubeasca. Intelegi ce vreau sa spun?

    RăspundețiȘtergere
  3. povestea scrisa mai sus e foarte adevarata, cu ajutorul timpului iti dai seama cat de frumoasa este dragostea, dar aceasta este frumoasa doar daca iti este impartasita...Sunt multe de spus despre dragoste, dar sunt si mai multe de trait datorita ei ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragostea e frumoasa, dar complicata...iti trebuie rabdare, curaj, intelepciune ca sa iubesti, trebuie sa risti atunci cand iubesti, dar trebuie sa fii pregatit in caz de esec...Este sentimentul care te aduce de la fericire la tristete intr-o clipita; ca si tot ceea ce ne inconjoara nu este perfecta, iar noi trebuie sa ne modelam unii dupa altii ca sa reusim sa formam un intreg...pentru ca DRAGOSTEA e puntea de legatura dintre 2 oameni. Daruieste dragoste si vei primi dragoste...cand nu te astepti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Superb articolul, pe atat de frumos, pe atat de adevarat, chiar daca inima ma pune sa spun altceva, trecand de putin timp printr-o poveste de dragoste... dezamagitoare din pacate.Despre dragoste sunt atatea de zis incat nici o viata nu-ti ajunge, de aceea dragostea nu se intelege, se simte, si orice ar fii timpul le rezolva pe toate :)

    RăspundețiȘtergere